My Blog List

Friday, May 10, 2013

Το σκυλόπαρκο στο Καλαμποκιστάν


Μια και δε μας έχουν πιάσει ακόμα τα χιόνια, είπα να πάρω φωτογραφίες και βίντεο σήμερα, μια μάλιστα με το Μουφ να τρέχει και να είναι στον αέρα! Για να δείτε δηλαδή για τι πάρκο μιλάω και πώς το έχει διαμορφώσει ο δήμαρχος του Καλαμποκιστάν.

Καταρχήν το σκυλόπαρκο είναι ένα τεράστιο πάρκο, μέρος του οποίου έχει κούνιες, χώρους για μπάρμπεκιου και οικογενειακών πικ-νικ, γήπεδα, κυρίως ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (διότι το Καλαμποκιστάν παραδόξως χλεβάζει και σνομπάρει το αμερικανικό ποδόσφαιρο και αγαπά το ευρωπαϊκό-έχει και καλή ομάδα το πανεπιστήμιο!!), δάσος για περπάτημα, δάσος για κυνήγι, λιμνούλα με πάπιες, σκυλόπαρκο και ΦΥΣΙΚΑ καλαμπόκια!!



Το Μουφ χαιρετώντας το σωσία του σήμερα!



Σε ορισμένες περιοχές του πάρκου, δηλαδή στο run και στους περιφραγμένους χώρους παρέχονται τσάμπα σακκούλες για τα σκυλοκακάκια, αλλιώς οι παραβάτες σκάνε 75 δολλάρια έτσι και τους πιάσει ο δασοφύλακας:


Το run που χωρίζει τους δυο περιφραγμένους χώρους. Δεξιά ο διαμορφωμένος χώρος για τα σκυλιά μικρού μεγέθους (με φόντο τα καλαμπόκια δεξιότερα-μην ξεχνάμε πού βρισκόμαστε!) και αριστερά ο χώρος για τα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκυλιά:



Εννοείται ότι έχετε παρατηρήσει όλοι το Μουφ να μουφιάζει και να την έχει στήσει έξω από τον αγαπημένο του περιφραγμένο χώρο που σήμερα είχε καμιά 20-30αριά σκυλιά. Ο κάθε χώρος έχει διπλές πόρτες με έναν "προθάλαμο" διότι με το που εμφανίζεται ένα σκυλί, έρχονται τα υπόλοιπα σαν επιτροπή υποδοχής. Ο εισερχόμενος ιδιοκτήτης πρέπει να μπει στον "προθάλαμο", να κλείσει πίσω του την εξωτερική πόρτα και μετά ν' ανοίξει την επόμενη που τον βάζει στον κυρίως χώρο ώστε να μην πεταχτεί κανένα σκυλί έξω και μετά το κυνηγάνε στα καλαμπόκια (έχω κυνηγήσει εγώ Μουφ σε καλαμπόκια επειδή δεν ήξερα μια φορά πέρσυ που κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό!).

Τελοσπάντων, ο κάθε περιφραγμένος χώρος έχει:

1) τις σακκούλες του για τα κακάκια.
2) υπάρχει μια φλέβα νερού, οπότε ο δήμαρχος έχει φτιάξει ένα αρτεσιανό πηγάδι που η βρύση του έχει λάστιχο για να γεμίζουμε την πλαστική μεγάλη πισίνα που έχουμε για το καλοκαίρι (και που τώρα τη βλέπετε αναποδογυρισμένη στην άκρη). Το πηγάδι αυτό έχει αντλία για βρύση. Επίσης υπάρχουν δοχεία για να γεμίζουμε τακτικά και να πίνουνε τα μούφια νερό αν το επιθυμούνε στατικό.
3) Από την ίδια φλέβα νερού μας φτιάξανε και τριπλό ψύκτη. Το πάνω μέρος είναι για ανθρώπους και τα δυο παρακάτω για σκυλιά μικρότερου και μεγαλύτερου μεγέθους. Πατάς ένα κουμπί αναλόγως του ψύκτη που θες να χρησιμοποιήσεις.
4) Υπάρχει υπόστεγο με ξύλινα παγκάκια σκέτα και παγκάκια με τραπέζια για να κάθονται οι ιδιοκτήτες και να παρακολουθούν τα σκυλιά τους στη σκιά. Τώρα που θα βάλει γερό αέρα σε λίγες μέρες θα περιφράξει το υπόστεγο με ειδικό πλαστικό ώστε να μη μας ξυρίζει ο αέρας και να μη βρεχόμαστε από τη βροχή.






Εδώ οι ιδιοκτήτες σταματάνε ένα σκυλοκαυγά. Σπανίζουν, αλλά συμβαίνουν. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει σοβαρό επεισόδιο επιθετικότητας. Αν και το 99% των σκυλιών είναι από καταφύγια, οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν πάει όλα για εκπαίδευση στον τοπικό μας όμιλο.



Ένας τύπος που πήρε από καταφύγιο δυο καταπληκτικά μπόξερ, αδελφάκια, το Ρούντυ και τη Λόλα, που ένα κάθαρμα τα είχε αφήσει νηστικά μέχρι που γίνανε πετσί και κόκκαλο και στο τέλος τα έσπασε στο ξύλο και τα πέταξε σ' ένα χαντάκι!! Όταν τα πήρε ο τύπος ήταν χάλια και φοβικά και έτσι σε σημείο που η Λόλα, λέει, τον φοβότανε και έτρεμε όταν τη χάιδευε τους πρώτους τρεις μήνες. Τους φέρθηκε όμως καλά, τα φρόντισε, τα εκπαίδευσε και σήμερα είναι μια χαρά, χωρίς προβλήματα απ' όσο ξέρω. Τον λατρεύουν φυσικά και για τη φωτογραφία τον πρήξανε! Τους παρακαλούσε γονατιστός να κάτσουνε για να τους τραβήξω, δεν πολυακούγανε, οπότε αυτή ήταν η καλύτερη φωτογραφία που μπορούσα να πάρω:



Και φυσικά τέλος ο μέγας άρχων πάντων, ο ένας και μοναδικός, αγαπημένος και χαϊδεμένος όλων (τους μουφιάζει συνήθως για φαΐ), το Μουφ αυτοπροσώπως τρέχοντας:



Το πάρκο υπάρχει έτσι κι αλλιώς και η μετατροπή των χώρων δεν πήρε πολλά λεφτά, οπότε δεν είναι θέμα πλούτου Καλαμποκιστάν. Η όλη υπόθεση είναι μερικά συρματοπλέγματα, το νερό είναι ήδη εκεί, η πλαστική πισίνα είναι πάμφθηνη, α, παρέχει και μερικές μπαλλίτσες του τέννις (επίσης φτηνές) και σκοινιά για διελκυστίνδα, άντε και τα παγκάκια. Ήταν θέμα ενός ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου.

Ορίστε και το πρώτο από τα βίντεο που έβγαλα σήμερα με το Μουφ να μουφιάζει στο πάρκο. Δυστυχώς έμεινα και από μπαταρία, οπότε έβγαλα λίγα πράματα:


Μερικά ακόμα βίντεο. Έχω και τον καυγά σε δυο μέρη. Το Μουφ γενικώς πάει, κόβει κίνηση και φεύγει διότι δεν τσακώνεται. Όμως οι έως τώρα καυγάδες δεν ήταν σοβαροί και οι ιδιοκτήτες δεν τσακώνονται μεταξύ τους.




Μερικοί γνωστοί μου στην Ελλάδα παρατήρησαν ότι ο μόνος καυγάς σκύλων που βλέπουνε στα βίντεο αφορά θέματα κυριαρχίας και επομένως, λέει, στην Αμερική είμαστε παράδεισος αφού δεν υπάρχουν χειρότερα. Ναι, συνήθως οι καυγάδες είναι ότι το ένα σκυλί βάζει κάτω το άλλο ΓΑΥΓΙΖΟΝΤΑΣ. Αν δε γαυγίσει, κάνουν όλοι πλάκα και δε θεωρείται καυγάς. Αλλά δαγκωματιές δεν έχουν πέσει μέχρι τώρα απ' όσο ξέρω.

Είμαστε πάντως παράδεισος για δυο λόγους: πρώτα-πρώτα είμαστε ο παράδεισος των δικηγόρων. Αν ένα σκυλί δαγκώσει υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες για τον ιδιοκτήτη. Εκτός του ότι γίνεται ευθανασία στο σκυλί από το γραφείο του σερίφη, χώρια τα πρόστιμα, ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει πολύ σοβαρά από μηνύσεις. Και στο Ιλλινόι ιδιαίτερα οι δικηγόροι είναι πολύ φτηνοί διότι για small claim και τέτοια η δίκη είναι εύκολη και ισχύει το δυο προς ένα. Δεν πληρώνεις το δικηγόρο δηλαδή, οπότε αν αναλάβει την υπόθεση εφόσον κρίνει ότι υπάρχει υπόθεση, εισπράττει το ένα τρίτο της αποζημίωσης που θα ορίσει το δικαστήριο ως αμειβή. Εκτός αυτού, για small claim μπορείς να πας και χωρίς δικηγόρο διότι δεν υπάρχουν δυσκολίες εφόσον υπάρχουν μάρτυρες. Οπότε οι ιδιοκτήτες φροντίζουν, διότι το γνωρίζουν καλά, ότι είναι υπεύθυνοι για τα ζώα τους και ότι εφαρμόζεται ο νόμος στο έπακρο. 

Είναι βέβαια και το ζήτημα ότι τα καταφύγια κάνουν ευθανασία στα σκυλιά που έχουν υπερβολικές φοβίες και είναι επικίνδυνα, χώρια δηλαδή τα άλλα αζήτητα, και μάλιστα πρόσφατα εφαρμόστηκε η μέθοδος/τεστ της Nancy Reyes και της ομάδας της (αυτή είναι μια από τις σκυλοψυχολόγους που είδε πέρσυ το Μουφ και είναι πολύ γνωστή στην Αμερική), για τον καθορισμό του χαρακτήρα σκυλιών καταφυγίων ώστε να γίνονται επιλογές. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα σκυλιά στην Αμερική αλλά ότι γίνεται εμπεριστατωμένη προσπάθεια να περιοριστούν.

Άλλος παράγοντας είναι και η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης που είναι πολύ φτηνές. Μπορεί κανείς φυσικά να πάει στον ακριβό εκπαιδευτή. Από την άλλη όμως οι Αμερικάνοι τρελλαίνονται για self-help video και βιβλία που αφθονούν και για εθελοντισμό. Οπότε πάντα υπάρχουν γκρουπάκια σε σωστικούς ομίλους, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργούν με αληθινούς εκπαιδευτές σε ειδικές τιμές και το κάνουνε pro bono για την τοπική κοινότητα. Π.χ. εγώ πλήρωσα 70 δολλάρια τη βασική εκπαίδευση του Μουφ σε γκρουπάκι με 12 για 8 βδομάδες και μάλιστα μου κάνανε 10 δολλάρια έκπτωση (ήταν 80) διότι τον είχα πάρει από καταφύγιο. Όλα δε αυτά τα ποσά, καθώς και ο εθελοντισμός, εκπίπτουν από το φορολογικό εισόδημα, ενώ παίρνει κανείς και πόντους για τη δουλειά του και όλα αυτά παίζουν ρόλο για τις προαγωγές τους.

Εδώ είναι άλλωστε και ο δεύτερος λόγος που στην Αμερική δουλεύουνε κάποια πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο. Οι Αμερικάνοι είναι πολύ ατομικιστές και επιπλέον πιστεύουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη σύναψη σχέσεων μέσα σε μια κοινότητα με βάση τον εθελοντισμό. Οι εργοδότες έχουν πάντα προγράμματα εθελοντισμού και τοπικής κοινότητας. Όλα αυτά έχουν βέβαια φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά είναι και ριζωμένα στην αμερικανική νοοτροπία. Αν εγώ π.χ. παρέχω το Μουφ στο τοπικό νηπιαγωγείο για μασκώτ, το δηλώνω στη δουλειά μου ως εθελοντική εργασία που αντιπροσωπεύει το πανεπιστήμιο τρόπον τινά και όταν έρθει η ώρα προαγωγής και αύξησης μισθού θα παίξει ρόλο. Το ίδιο και για την όποια δουλειά κάνει κανείς. Υπάρχουν παιδικές κατασκηνώσεις όπου δανείζεις το σκύλο σου να τον εκπαιδεύσουν τα παιδάκια με επικεφαλής σκυλο-εκπαιδευτή που δουλεύει εκεί το καλοκαίρι. Έτσι προωθείται υποτίθεται και η παιδεία του κοινού για τα ζώα και για τις ανάγκες τους αλλά και για τη σπουδαιότητά τους.

Τώρα υπάρχει και η εξής πονηρή και τελείως αμερικάνικη σκέψη: αν κανείς μπλεχτεί σ' αυτό το δίκτυο και πάρει φτηνά π.χ. μαθήματα εκπαίδευσης, τρώγοντας του έρχεται η όρεξη. Έτσι αργότερα θα θελήσει να μπει πιο πολύ στα πράγματα, θα δημιουργηθούν καινούριες ανάγκες και θα γίνει καταναλωτής σε μια κοινότητα/τομέα όπου όλα είναι αλληλένδετα. Το πετ σοπ δε δουλεύει κατά του έξω εκπαιδευτή αλλά συνεργάζονται προς ένα κοινό στόχο και βγάζουν λεφτά όλοι μαζί. Τελευταία μάλιστα η ζωοφιλία έχει επεκταθεί και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής, μέχρι δηλαδή που τοπικοί όμιλοι και άλλοι φορείς οργανώνουν μαζί πολλά, από εκθέσεις σκύλων και διαγωνισμούς agility μέχρι βραδυές όπου συναντιόνται εργένηδες και ελεύθερες γυναίκες με τα σκυλιά τους και γνωρίζονται μεταξύ τους. Είναι όπως ακριβώς γίνεται και με τις εκκλησίες αφού η θρησκεία στην Αμερική είναι διαφορετικός και πολύ μεγάλος τομέας της οικονομίας και της κοινωνίας.

Γενικά πάντως προωθείται η παιδεία και η ενημέρωση του κοινού μέσα από τέτοιες προσπάθειες και επικρατεί πνεύμα συνεργασίας. Όχι απαραίτητα διότι είναι όλοι τους καλοί και άγιοι, αλλά διότι είναι ανακατεμένοι και πολλοί βγάζουν και λεφτά από τομέα της οικονομίας που αποδίδει δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως. Και μιλάω φυσικά πάντα μόνο για την κυνοφιλία διότι τα υπόλοιπα ζώα είναι τελείως άλλη υπόθεση.

Με τα παραπάνω δεν ισχυρίζομαι ότι η Αμερική είναι παράδεισος, αλλά ότι είναι μια τελείως διαφορετική νοοτροπία που στηρίζεται σε διαφορετικά, ιδιότυπα για την Αμερική δεδομένα.

No comments:

Post a Comment